sernik fit

Co to jest stylizacja żywności? Dlaczego warto stylizować jedzenie zanim zrobisz zdjęcie?

Mówi się, że jemy przede wszystkim oczyma, co oznacza, iż sposób serwowania potraw, ich wygląd, emocje, które wywołuje w nas widok jedzenia – to kwestie niezwykle istotne. Stają się jeszcze ważniejsze, gdy uświadomimy sobie, że w dzisiejszych czasach uwagę potencjalnego Klienta najlepiej przyciągnąć obrazem. Obrazem, który opowiada historię restauracji, przekazuje rodzinne tradycje kulinarne lub stanowi obietnicę zmysłowych doznań podczas spożywania posiłku. Zwyczajne zdjęcie jedzenia nic nie da – potrawa, która chce przyciągać spojrzenia i budzić pożądanie, musi być odpowiednio zaaranżowana. Co to jest stylizacja żywności? Jak się za to zabrać, by przygotować dobre zdjęcia jedzenia?

Dlaczego warto stylizować jedzenie?

Mogłoby się wydawać, że apetyczna potrawa lub smaczny produkt spożywczy nie wymagają żadnych dodatków, by zainteresować i skusić potencjalnego klienta. W rzeczywistości jednak to cały klimat zdjęcia jedzenia, jego estetyka i wszystkie detale decydują o tym, czy zechcemy zamówić dane ciastko w cukierni, zjeść konkretną potrawę w restauracji lub zastosować określony miód w swojej kuchni. Pierwsze wrażenie jest niezwykle istotne, a pamiętajmy, że można je zrobić tylko raz! Właśnie dlatego warto zadbać o to, by w miejscach, w których klient ma po raz pierwszy styczność z naszym produktem czy wyrobem, obrazy wyrażały więcej niż słowa.

Zdjęcia jedzenia, czy to na blogu kulinarnym, czy w e-booku z przepisami, czy w ofercie dietetyka albo na billboardzie reklamującym restaurację, powinny zachęcać do spróbowania, przekazywać wszystkie bodźce odbierane zmysłami w rzeczywistym kontakcie z jedzeniem. Zdjęcie potrawy lub produktu spożywczego ma opisywać jego smak, zapach, strukturę, konsystencję, aromat, walory odżywcze i wszystko to, co istotne jest dla wizerunku Twojej marki i Twojego produktu! Stylizacje żywności możesz oddać w ręce fotografa kulinarnego, możesz również spróbować wykonać piękne zdjęcia samodzielnie, ale musisz wiedzieć, że będzie to od Ciebie wymagać sporego zaangażowania i dużo pracy!

stylizacja zywnosci hummus

Stylizacja żywności – co będzie potrzebne?

Tak, jak przygotowanie fotomodelki do sesji zdjęciowej, tak i przygotowanie żywności do zdjęć jedzenia jest wieloelementowe. Modelka musi mieć piękny makijaż, odpowiednio ułożoną fryzurę i dobrze dobrane ubranie, a żywność wymaga właściwego ułożenia na talerzu, odpowiednich akcesoriów wokół i dobrze dopasowanego otoczenia. Jeśli myślisz, że cała stylizacja żywności polega na przyozdobieniu potrawy odrobiną natki pietruszki, to jesteś w błędzie. Przedmioty i akcesoria, które przydadzą się do stylizowania jedzenia to m.in.:

  • odpowiednie elementy zastawy stołowej. Pamiętaj, że jasne naczynia o prostych kształtach są najbardziej uniwersalne i będą pasować do większości potraw i do zdjęć w różnej stylistyce. Im bardziej nietuzinkowe, oryginalne naczynie, tym trudniejsza będzie aranżacja żywności z jego wykorzystaniem;
  • owoce, warzywa i kwiaty – zawsze świeże, pasujące do fotografowanej potrawy (stanowiące jej składnik lub nawiązujące np. do sezonowości dania);
  • obrusy, ściereczki i inne tkaniny – dodające stylizacji żywności swoistej miękkości i przytulności;
  • tła fotograficzne nawiązujące do charakteru dania lub elementy otoczenia w odpowiedniej wielkości i stylistyce, np. stół ze starych desek, kamienny blat, koc piknikowy z delikatnym wzorem;
  • intrygujące detale w odpowiednim stylu, które przyciągną wzrok, pomogą zbudować odpowiednią atmosferę zdjęcia jedzenia, ale nie odciągną uwagi od prezentowanej potrawy czy produktu spożywczego. Takimi detalami mogą być np.: srebrna łyżeczka, stara waga kuchenna, porcelanowa filiżanka, szklana karafka, wiklinowy koszyk.

Zasady stylizowania żywności do zdjęć jedzenia

Aby odpowiednio stylizować jedzenie, trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  1. wszystkie przedmioty użyte do zdjęcia jedzenia powinny do siebie pasować pod względem stylu i kolorystyki, muszą również pasować do danej potrawy lub produktu spożywczego oraz harmonizować z wizerunkiem marki;
  2. elementy stylizacji żywności muszą być odpowiednio ułożone w kadrze, warto stosować tutaj zasadę trójpodziału kompozycji oraz zwrócić szczególną uwagę na zastosowaną perspektywę;
  3. pamiętaj, że poza zastosowanymi akcesoriami, dla atmosfery całego zdjęcia niezwykle istotne jest odpowiednie światło;
  4. zwróć uwagę, aby akcesoria użyte do stylizowania jedzenia były pięknym tłem dla potrawy lub produktu spożywczego – jeśli będzie ich za dużo i będą zbyt wyraziste, główny bohater fotografii kulinarnej zginie w tłumie.

Powyższe zasady wydają Ci się zbyt trudne? Czujesz, że zdjęcia jedzenia to coś, co Cię przerasta? Pamiętaj, że wykwalifikowany fotograf kulinarny z pewnością profesjonalnie wystylizuje Twoje jedzenie, a później przygotuje piękne fotografie jedzenia – wcale nie musisz tego robić samodzielnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *